Czy kolor ma znaczenie?

Okazuje się, że kolor warzyw i owoców ma ogromne znaczenie! Rośliny czerwone, czyli papryka, truskawka, granat, pomidor i inne mają szczególnie działanie antystarzeniowe. Ponadto bardzo pozytywnie wpływają na serce.

2.kolory

Kolor żółty i pomarańczowy, a więc dynia, marchew, papryka oznacza przede wszystkim obecność karotenoidów. Te substancje z kolei wpływają na nasz wzrok, na stan naszej skóry i paznokci.
Zielone warzywa i owoce są bogate w chlorofil i błonnik. Warto zatem jeść szpinak, brokuły, szparagi, sałatę czy kapustę, aby zadbać o prawidłowa pracę układu pokarmowego. Kolor niebieski natomiast odpowiada za działanie antynowotworowe. Bakłażan, jeżyny, porzeczka znacznie obniżą zatem ryzyko zachorowania na raka.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *